05 Mayıs 2020

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Eklenen Türkiye’nin 5 Yeni Kültür Varlığı

Nemrut Dağı’ndan Bursa Cumalıkızık köyüne kadar UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye’den onlarca eser bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ise UNESCO'ya sunulan geçici listeye Türkiye'nin 5 yeni kültür varlığı daha eklendi. Listedeki Türkiye kültür varlığı sayısını 83'e çıkaran yeni yerleri sizler için derledik:

Ankara Beypazarı Tarihi Kenti

Ankara’nın Beypazarı tarihi kenti; 19 ile 20. yüzyılın başlarında inşa edilen geleneksel evlerin yer aldığı mahallelerden oluşuyor. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyan benzersiz örnekleri bulundurmasıyla da başkentin en turistik yerlerinden biri.

İstanbul-Bağdat yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi de olan Beypazarı’nda, Hitit, Frig, Roma ve Bizans’ın da yapısal unsurlarını görebilirsiniz.

İzmir Tarihi Liman Kenti

Helenistik Dönem’de yerleşim merkezi olan ve Osmanlı’da da bir liman kenti olarak kullanılan İzmir Tarihi Liman Kenti, farklı dini yapıları, hanları, pasajları ve farklı kültürlere ait etnik dokuları sergileyen özgün örneklerin başında geliyor. İzmir, geçici listeye daha önce alınmış Foça ve Çandarlı kaleleriyle de ismini duyurmuştu.

Osmaniye Karatepe-Aslantaş Arkeolojik Alanı

Osmaniye Karatepe-Aslantaş Arkeolojik Alanı, geç Hitit Dönemi'nde kurulan kent devletlerinden Adanava'ya ait görkemli surlarıyla savunma mimarisinin eşsiz bir örneği olarak günümüzde yerini koruyor. Fenikece ve Luvice olarak tasarlanan çift dilli yazıtlar, anıtsal ve sanatsal değeri olan giriş kapıları da bu alanı öne çıkaran bir başka özellik.

Kayseri Koramaz Vadisi

Kayseri’deki Koramaz Vadisi, geç Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izleri içerisinde barındırıyor. Sayıları yüzleri bulan güvercinlikler, columbariumlar (Roma döneminde yakılmış bedenlerden kalan küllerin saklandığı toplu mezarlar), yer altı savunma yapıları ve ibadet alanları, günümüzde hala daha kullanılıyor.  Vadi aynı zamanda, Haçlı Seferleri döneminde ise bir kervan yolu özelliği taşımış.

Zerzevan Kalesi ve Mithras

Diyarbakır ve Mardin arasında yer alan Zerzevan Kalesi, mimari yapıları ve dünyanın en iyi korunmuş Roma garnizonlarından(askeri birliklerin bulunduğu yer) biri olmasıyla insanlığın kültürel gelişimine ışık tutuyor. Listeye alınan kale içerisindeki Mithras tapınağında da dini ayinlerin gizli bir şekilde yapıldığı düşünülüyor.