14 Eylül 2023

Dünyanın Yeni Yedi Harikası

Dünyanın Yeni Yedi Harikası

Dünyamız var olduğundan bugüne kadar gerek kendi doğasıyla gerekse de insan yapımı eserlerle bizleri büyülemiştir. Doğanın, hiçbir çaba göstermeksizin bizlere sunduğu bu eşsiz manzaraların yanı sıra insanın kendi emekleriyle elde ettiği harika eserlere de sahibiz. İnsanın güzellik arayışı ve dikkat çekme isteği sonucunda oluşan ve antik çağlardan günümüze kadar gelen, hem doğal hem de yapay güzellikler sayesinde tarihe benzersiz izler bıraktık. Tabii bunları listelemekten de kendimizi alamadık. Antik çağların sahip olduğu yedi harikası bir kenara dursun bugün sizlere Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan bahsedeceğim. İsviçre’de gerçekleşen New7wonders etkinliği ile güncellenen liste, 2007 yılında internet üzerinden 100 milyondan fazla insanın katıldığı oylama sonucunda seçildi. İlk günkü güzelliklerini koruyan bu yapılar görenleri büyülemeye devam ediyor. Bir önceki listeden yalnızca Keops Piramidi günümüze ulaşabilmişken, kalan eski harikalar maalesef tarihin tozlu sayfalarında yerini çoktan yerini aldı. Şimdi gelin hep birlikte günümüzün en harika yapılarının en güncel listesini inceleyelim.

1 Çin Seddi (Huariou, Çin)

İnsan eliyle yapılmış dünyanın en büyük savunma duvarı olarak kabul edilen Çin Seddi, Çin denince akıllara gelen bir simge. Çin Halk Cumhuriyeti’nin Kuzeybatı kısmında yer alan yapı Çin turizmi için oldukça büyük önem taşıyor. MÖ. 7 yy’da yapımına başlanmış ve 2000 yıl kadar sürmüş olan yapı 21.196 km uzunluğu, 4 metre ile 10 metre aralığında yüksekliği ve 9 metreye kadar çıkan genişliği ile yüzyıllardır göz doldurmaya devam ediyor.

Chichen Itza (Yucatan, Meksika)

Meksika’nın Cancun bölgesinde yer alan Chichen Itza yüzyıllardır tarih severleri etkilemeye devam ediyor. MS. 9 ve 10. yüzyıllarda varlığını sürdürmüş bir Maya kenti olan Itza’nın, bulunduğu bölgenin kültür, ticaret ve sanat merkezi olduğu tahmin ediliyor. İçerisinde pek çok tapınak ve yaşam alanı barındıran yapı 1000 yıldan fazla süredir gören herkesi etkisi altına alıyor.

3 Kolezyum (Roma, İtalya)

Adeta Roma şehriyle özdeşleşmiş olan yapının, antik çağların en heyecan vericisi olduğu bilinmekte. Dünyanın en turistik mekânı olma özelliğini hiç kaybetmeyen Kolezyum, her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Elli bin seyirci kapasitesine sahip yapıda gladyatör dövüşleri oldukça yaygındı. Hatta bazen deniz savaşları gösterileri sergilemek için Kolezyum’a su pompalandığı da rivayetler arasında.

Tac Mahal (Agra, Hindistan)

Aşkın en güzel yansıması olan Tac Mahal, Şah Cihan’ın büyük bir aşkla sevdiği eşi Mümtaz Mahal’ın anısına tam 22 yılda yaptırılmıştır. Rivayetlere göre Şah Cihan yapımı esnasında mermerlerin arasına değerli taşlar konulmasını emretmiş. Böylece günün farklı saatlerinde değişen güneş ışınları eserin içinde ve dışında çeşitli ışık oyunlarına ev sahipliği yapıyormuş. Aşk için yaptırılmış en görkemli anıt olarak kabul edilen eser, Hindistan’ın Agra kentinde her yıl yüzbinlerce gezgin tarafından ziyaret ediliyor.

5 Petra (Ürdün)

Ürdün sınırları içerisinde yer alan Petra Antik Kenti, sahip olduğu tarihi, arkeolojisi ve güzelliği ile öne çıkmaktadır. Çölleri aşarak yol alan ticaret kervanları için inşa edilmiş bu gözde yapı, tarih içerisinde ticaret yollarının değişmesi ile zaman içinde kaderine terk edilmiş. İçinde barındırdığı gizem, geçen yıllar içerisinde katlanarak artmış ve turistlerin gözde mekânı haline gelmiştir.

6 Machu Picchu (Peru)

And Dağları’nın zirvesine gizlenmiş görkemli bir yapı Machu Picchu. 2.360 metre yüksekliğinde olan bu yapının varlığı günümüzde halen gizemini korumaya devam ediyor. Yapımının 25 yıl sürdüğü ve manastır olarak kullanmak amacıyla veya kraliyet için yapıldığı düşünülüyor. Şehrin inşaatı için depreme dayanıklı kayalardan korumalar yapılmış. Piramit gibi yükselen şehrin ortasında ise şehrin meydanı bulunmakta. Dağların arasında ve ulaşımı oldukça zor olmasına rağmen her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor ve kendisine hayran bırakıyor.

7 Kurtarıcı İsa Heykeli (Rio de Janeiro, Brezilya)

Brezilya denince akıllara ilk gelen yapı hiç kuşkusuz Kurtarıcı İsa Heykeli’dir. Adeta bulunduğu şehrin sembolü haline gelen bu yapı devasa büyüklüğü ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Toplam yüksekliği 38 metre olan yapı, 710 metre yükseklikte bulunan Corcovado Dağı’nın zirvesinde yer alıyor. Tamamlanması beş yıl süren heykel Brezilya’nın kuruluşunun 100. yılı şerefine yaptırılmıştır. Her yıl milyonlarca turist çeken bu nokta, herkesi kucaklayan tasarımı ve etkileyici manzarasıyla büyüleyici görünüyor.

Gamze Yavuz