25 Ekim 2018

Molalarınızı Nasıl Değerlendirebilirsiniz?

Günün büyük bir bölümü iş yerlerinde çalışarak geçiyor. Bu yoğun temponun arasında nefes alınan tek zamanlar da molalar oluyor.

Molaları sosyal medya paylaşımları yaparak ya da paylaşılanları beğenerek değerlendirmek iyi bir fikir olabilir ama molaların verimli geçirilip geçirilmediği konusuna yanıt olabilir mi birlikte değerlendirelim. Yıllardır tartışılan bir konu; “İş aralarında temel ihtiyaçlardan arta kalan zamanlarda nelerle meşgul olmak daha fazla fayda sağlar?” Elbette “Verimli mola nedir?” sorusunun tek bir doğru cevabı yok. Cevap, sizin en çok neyi yapmaktan keyif aldığınıza göre değişebilir. . Bu nedenle “Molalarımı nasıl değerlendirebilirim?” sorusunun cevabını 7 maddede sizler için derledik.

Göz Egzersizi Yapmak

Gelişen teknolojinin yükünü en çok gözler taşıyor. Ekran başında geçirilen saatler, gözleri oldukça yoruyor. Gözlerin dinlenmesini sağlayan 20-20-20 kuralı var.

Bu egzersizde; her 20 dakikada bir çalıştığınız ortamdan 20 adım uzaklaşıp, dikkatinizi 20 dakika boyunca başka bir şeye yönlendiriyorsunuz. Böylece hem gözleriniz daha az yorulmuş oluyor hem de çalıştığınız konuya farklı bir açıdan bakabiliyorsunuz.

Çekmece Düzenlemek

Yoğun iş temposu ile birlikte masa ve çekmece düzenleri karışabiliyor. Atılması gereken eski evraklar, bitmiş tükenmez kalemler birikebiliyor. Mola zamanlarınızda çekmecelerinizi düzenleyerek karışıklığı giderebilir, aradıklarınızı kolaylıkla bularak hız kazanabilirsiniz.

Sevimli Fotoğraflara Bakmak

2012’deki bir araştırmaya göre, yavru havyanlar ve bebekler gibi sevimli canlıların fotoğraflarına bakmak, odak gerektiren işlerdeki başarıyı artırıyor. Bu durum, salgılanan mutluluk hormonu sayesinde yenilenmiş hissetmenizden kaynaklanıyor. Hayvanların, çocuklarınızın veya sevimli bulduğunuz herhangi bir şeyin fotoğrafına bakarak rahatlayabilirsiniz.

LinkedIn’de Gezinmek

Sosyal medya kanalları arasında özellikle LinkedIn’in önemi bilinen bir gerçek. LinkedIn sayesinde milyonlarca insan iş buluyor, network geliştiriyor ve farklı bakış açıları hakkında bilgi sahibi oluyor. Molalarınızda LinkedIn’de paylaşılanlara yorum ekleyerek veya kendiniz paylaşım yaparak bağlantılarınızı güçlendirebilirsiniz.

Hayal Kurmak

Hayal kurmak, insanların yaşamını güzelleştiren yetilerinden biri. Günümüzde hayalinin peşinde koşma cesaretini gösterenler hayatın tadına varıyor. Orta vadede kariyer hayatınıza nasıl bir yön vereceğiniz veya sevdiklerinizle geçireceğiniz gelecek günler hakkında hayal kurabilirsiniz. Bu sayede bulunduğunuz ortamdan ruhen uzaklaşarak odak noktanızı değiştirebilirsiniz.

Masaüstü Arka Planınızı Değiştirmek

Nörologlar, her zaman kullandığınızdan farklı bir yoldan gitmek gibi arada bir yapılan değişikliklerin, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azalttığını söylüyor. Bu durum beyin bağlantılarının yenilenmesinden kaynaklanıyor. Ayda bir kere masaüstü arka planınızı değiştirerek veya her zaman oturduğunuzdan farklı bir masada yemek molalarınızı değerlendirerek, beyninizi farklı açılardan düşünmeye zorlayabilirsiniz.

Zihnin Dolaşmasına İzin Vermek

Şu ana kadar odak noktanızı değiştirmekle ile ilgili bir sürü madde sıraladık. Peki bunun için hiçbir şey yapmasanız ne olurdu?Beyinde "default mode network" (DMN) olarak bilinen "varsayılan mod ağı", hayal kurarken ya da geçmiş ve geleceği düşünürken aktif olan bir bölüm. DMN hakkında yapılan daha önceki araştırmalar bu bölgenin dinlenme sırasında daha aktif olduğunu belirtiyor. DMN'nin asıl görevinin tam olarak ne olduğu bilinmemekle birlikte, İngiltere'de yapılan bir araştırma beynin hayal kurmayı sağlayan bölümünü otomatiğe bağlayarak alıştığımız rutin işleri yapmamıza yardım ettiğini ortaya koydu. Bu mod sırasında beyne bilgi girmediği için, kendi bilgilerini birbirleriyle çarpıştırarak çeşitli düşünceler oluşturuyor. Uyumaya çalışırken insanın aklına çeşitli fikirlerin gelmesinin sebebi de bu durumun sınırsız bir düşünce ve bakış açısı kazandırması. Tıkandığınız ve üretemediğiniz hissine kapıldığınız anlarda biraz köşenize çekilip ‘DMN’nin yardımınıza koşmasını bekleyebilirsiniz.