11 Eylül 2020

Keyif mi, Zehir mi?

Günümüzde toplum bilinci kazanıldıkça kullanımı azalmasına rağmen sigara, çağımızın hala en tehlikeli ve ölümcül hastalıklarına davetiye çıkaran keyfi bir zehirdir. Özellikle yaşadığımız pandemi sürecinde, virüsün bulaşma riskinin sigara içen kişilerde içmeyenlere göre yaklaşık 14 kat daha fazla olduğu söyleniyor. Sigaranın akciğerlere hasar vererek sağlığımıza zararlı olduğu bilinse de "bağımlılık" birçok insanı yönetiyor.

 

Sigaranın saymakla bitmeyecek zararları hakkında kurum doktorumuzun da görüşlerini aldık:

"Sigara kullanıldığı müddetçe ve sonrasında artan nefes kokusu, dişlerin sararması, tat alma duygusunun kaybolması, ciltte ise erken yaşlanma, kuruma ve kırışıklık etkisi yapar. İnatçı öksürük, nefes darlığı, çabuk yorulma, merdiven çıkmada zorlanma olur. Amfizem, zatürre, bronşit ve kanser dahil akciğer rahatsızlıkları gelişebilir. Böyle rahatsızlıklara yakalanma ihtimali olan bir alışkanlığa hiç başlamamak çok daha iyi olacaktır. Eğer başlanmışsa da ne kadar erken bırakılabilirse sağlık açısından o kadar iyidir."

 

Peki sigara kullanmayı bıraktıktan sonra vücudumuzun buna tepkisi ne olur?

 

 İlk 8 saatte: İlk 8 saatte: Nefeste kötü koku kayboluyor, kandaki karbonmonoksit ve oksijen düzeyi normalleşiyor.

 

1.günün sonunda: Kalp krizi riski azalıyor.

 

2.günün sonunda: Tat alma duyusu 48 saat içinde artmaya başlıyor.

 

3.günün sonunda: Kandaki karbonmonoksit seviyesinin düşmesiyle birlikte halsizlik, baş ağrısı ve yorgunluk hissi fark edilir bir oranda azalma gösteriyor.

 

2-12 hafta sonunda:  Kan dolaşımı düzelmeye başlıyor, kuru öksürük ve balgam sorunu yarı yarıya azalıyor. Bağışıklık sistemi güçlenmeye başlarken akciğer fonksiyonları da düzeliyor.
 

1 yıl sonunda: Kalp krizine yakalanma riski, sigara içen bir kişiye göre yarı yarıya azalıyor.

 

5 yıl sonunda:  KOAH hastalığına yakalanma riskinin yarı yarıya azalmasının yanında felç riski de düşüyor.

 

15 yıl sonunda:  Kalp ve damar hastalıkları riski hiç sigara kullanmamış kişiyle eşit hale geliyor.

 

15-20 yıl sonunda: Akciğer kanseri riski yüzde 50-90 oranında bir azalma gösteriyor.

 

Sigarayı bırakmak artık zor değil! Desteğe ihtiyacınız olduğunda, Sağlık Bakanlığı Sigarayı Bırakma Hattı'na Alo 171 ya da https://alo171.saglik.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.