05 Haziran 2020

Balkonda Sebze Meyve Nasıl Yetiştirilir?

Büyükşehirde yaşayanlar veya bir bahçeye sahip olmayan insanlar için, kendi yetiştirdiği sebzeler ile hazırlanmış bir salatanın tadını almak ve dalından koparıp meyve yiyebilmek hayal gibi dursa da gerçekleşmesi imkansız değil. Küçük adımlar ile balkonlarda sebzeden meyveye kadar her türlü bitkiyi yetiştirmek artık mümkün! Siz de bahçeciliğe merak duyuyorsanız önerilerimize kulak verin.

Maydanoz

Fesleğen, maydanoz ve roka gibi bitkiler, küçük toprak içerisinde bile hızlı büyüyebildiği için özellikle yeni başlayanlar tarafından tercih edilebilir. İster salatalara ister yemeklere lezzet katmak için maydanoz yetiştirmeye karar verdiyseniz humuslu toprak almak ilk önceliğiniz olsun. Sonrasında, saksı içerisine dolduracağınız bol nemli bir toprağa maydanoz tohumlarını dağıtmalı ve hafifçe bastırmalısınız. Üzerini ise 1 santimetre kalınlığında yine nemli toprakla örtüp büyüyünceye kadar susuz bırakmamaya özen gösterin, işte bu kadar!

Soğan

Sizi üzmeden ve yormadan neredeyse her mevsim yetiştirebileceğiniz sebzelerden biridir taze soğan. Ayrıca yetiştirmek için arpacık soğan, saksı ve torflu topraktan başka bir malzemeye ihtiyacınız yok. Saksının içine torflu toprak koyduktan sonra arpacık soğanları hafifçe bastırarak homojen şekilde toprağa yerleştirin. Soğanların saçaklı kısımları altta olacak şekilde üzerine biraz daha torf takviyesi yapın ve yağmurlama denilen sprey şişelerle sulayın. Kısa bir süre sonra artık filizlenmeye başlayan soğanlarınız var.

Çilek

Hem artan fiyatları hem kimyasal ilaçlamalar nedeniyle mis kokulu çilek bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. İşte tam bu sebepten yola çıkarak çileğinizi evde kendiniz yetiştirin istedik! Uzun ve dar bir saksıya, torflu toprak doldurmakla işe başlayın. Köklerine dikkat ederek diktiğiniz çilek fidelerini ise sürekli nemli tutmaya ve güneşlenmesine özen göstermek gerekiyor. Çilekler olgunlaşıp saksıların kenarlarından aşağı doğru sarktığında doğru yoldasınız demektir, şimdiden afiyet olsun :)

Domates

Neredeyse her öğünde kullandığımız domatesleri sulu sulu ve taze taze yemeye ne dersiniz? Domatesleri yetiştirmek için tohum aramak zor geliyorsa basit bir önerimiz de var. Domatesleri yuvarlak dilimler haline getirip organik bir toprağa koyun. Üzerine tekrar toprak yerleştirdikten sonra sulayıp siyah bir poşet sayesinde tohumları çimlendirin. Çimlenme sonrası siyah poşeti kaldırmalı ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan ışıklı bir ortama almalısınız.

Limon

İçini ayrı dışını ayrı bir sevdiğimiz limonları yetiştirmenin en kolay yolu: Çocukluğumuzda fasulyelere yaptığımız gibi tohumları pamuklar arasında filizlendirmek!  Ardından 10 günün sonunda yeşermeye başlayan limon çekirdeklerini saksıya taşıyor ve tohumları tamamen kapatmayacak şekilde toprağa gömüyorsunuz. Yağmurlama sulama ile toprağı nemli tutmanın karşılığını ise mis kokusunu etrafa yayan limonlardan alıyorsunuz. Meyve vermesini kolaylaştıracak polen alışverişini yapılabilmesi için de en 2 saksıda limon yetiştirmenizi öneriyoruz!