20 Haziran 2018

Yeni Nesil Kitap Okuma Alışkanlığı

          Haziran ayının, Dünya Sesli Kitap ayı olması vesilesiyle, sizi kitap okuma alışkanlığına farklı bir boyut katan, dinleyicilere her ortamda edebiyatla iç içe olmanın kapısını aralayan sesli kitaplarla tanıştıralım.

          1800ler’de birçok edebiyatçı, eserini kendi seslendirmeyi istese de teknolojik imkânsızlıklardan dolayı sadece birkaç dakikalık kayıtlar yapabilmeleri mümkün olmuştur.

          1930lar’a gelindiğinde teknolojideki gelişimlerle birlikte; Amerika ve İngiltere’de basılı haldeki eserler, görme engelli bireyler için seslendirilmeye başlandı. Günümüzde ise bu kayıtlar, basılı ve elektronik kitaplardan sonra geleceğin edebi alışkanlığı olarak kabul ediliyor.

           Bizce sesli ve basılı kitaplar, işlevsel olarak birbirlerinden çok farklı oldukları için yaşattıkları deneyimde birbirine benzemiyor. Her ne kadar kitap kokusuna ve sayfa aralarında gezinmeye ilgi duyuyorsanız da sesli kitapların size yaşatacağı deneyimden kendinizi mahrum bırakmamalısınız. Spor yaparken, seyahat ederken ya da boşa geçtiğini düşündüğünüz günlük kısa yolculuklarınızda, sesli kitaplar sizin için çok verimli bir seçenek olabilir.  

           Şu an ülkemizde hemen erişebileceğiniz 500’ü geçkin sesli kitap arşivi olduğunu biliyor muydunuz? Diğer gelişmiş ülkelere kıyasla az gibi gözükse de; bu rakamın çok kısa zamanda milyonlara ulaşmasını ummakla beraber;  sizi bu hizmeti sağlayan 3 platform ile tanıştıralım.
 

1) Seslenen kitap

           Türkiye’nin ilk sesli kitap dükkânı olan bu mecra, güncel yazarların kitaplarını ve dergilerini, tüm zamanların en çok okunan başyapıtlarını kitapseverler için sesli kitap haline getiriyor. Çok kolay 4 kayıt adımını tamamladıktan sonra internet bağlantısı gerekmeksizin, istediğiniz her yerde masaüstü veya mobilden kitapları dinleyebilirsiniz. Deneyimlemek için aşağıda paylaştığımız linke göz atabilirsiniz.

https://seslenenkitap.com/

2) Storytel

           Bünyesinde hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik birçok kitap bulunduran Stoytel, çok cüzi bir abonelik ücreti karşılığında, sınırsız kitap dinleme fırsatı sağlıyor. Kitapları çevrimdışı olarak da indirebilme özelliği bulunan uygulama sadece Türkçe değil, aynı zamanda birçok İngilizce kitabı da kitapseverlerle buluşturuyor.

www.storytel.com.tr

3) Audioteka

            Birçok farklı kategoriden sesli kitaba ev sahipliği yapan bu uygulama, kitap başına ücretlendirme yapıyor. Kullanıcılarına satın almadan önce uygulamayı deneme şansı da tanıyan bu platform, her an her yerde kitapseverleri sesli kitaplarla buluşturuyor.

www.audioteka.com

            Sesli kitap keyfimiz şimdilik 3 platformda sınırlı olsa da; çok kısa zamanda talep fazlalığından bu örneklerin sayısı günden güne artacaktır. İster dinleyerek,  ister buram buram kitap kokusunu içinize çekerek hayatınızın her gününde kitap olması dileklerimizle…