06 Mart 2019

Stilin Algoritması Olabilir Mi?

Günümüzde en çok konuşulan konulardan birisi yapay zeka. Çevrenizden veya ilgi alanınızdan dolayı, yapay zeka ile ilgili herhangi bir şey mutlaka duymuş olma ihtimaliniz bir hayli fazla. Siri veya Tesla’nın sürücüsüz arabaları, kulağa çok yabancı gelmiyor değil mi? Geçtiğimiz günlerde, Çin’de yaşayan bir öğrencinin, ödevini yapması için robot satın alması örneğinde de olduğu gibi yapay zeka, artık hayatımızın bir parçası… Ancak, robotların Dünya’yı ele geçirip geçirmeyeceği konusunu henüz tartışmıyorken; gelin bugün yapay zekanın moda ile ilişkisini inceleyelim.

Amazon ile birlikte birçok marka, yapay zekanın önemini fark edip, kıyısından köşesinden tutmuş durumda. Şimdiye kadar, moda ile ilgili yapılan çalışmaları 3 grup altında toplayabiliriz:

  • Görsel Giysi Temsili

Burada devreye Artırılmış Gerçeklik Kavramı giriyor. Beğenilen kıyafetlerin, giyinmeden üzerinizde nasıl duracağı, akıllı ayna sayesinde görülüyor.

  • Stilist Davranışın Hesaplamalı Taklidi

Yapay zeka, giyinmek istenilen tarz ve kişinin o anki duygu durumuna göre kombin oluşturup, stil önerisinde bulunuyor. Örneğin spor bir tarz ve enerjik bir duygu durumu seçenekleri işaretlendiğinde, tercihe göre önerilerini sıralıyor.

  • Moda Trendlerinin Tespiti ve Tahmini

Alınacak kıyafete karar verilemediğinde, bu çalışma yardımcı oluyor. Örneğin kıyafetin rengine karar verilemiyorsa, yapay zeka trend sıralamasına göre hangi rengin ön plana çıktığını gösteriyor.

Bu 3 gruptan yola çıkarak, “Stilin de algoritması vardır.” diyebiliriz. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar, %100 başarı göstermese de, bu çalışmaların bebek adımları olduğunu unutmamak gerek. Aydınlı olarak bu farkındalığa sahip olup, yapay zeka ve moda alanındaki çalışmalarımızı geliştiriyoruz. Pek yakında bizden güzel haberlerle…