23 Ekim 2019

Odaklanmayı Arttırmanın 5 Etkili Yolu

Dış etkenlerden veya zihninizi meşgul eden konulardan dolayı işinize odaklanmakta zorlanıyor musunuz? Günümüzde birçok sebepten kaynaklanan odaklanma sorunu, kişilerin üretkenliğinin azalmasına, kendilerini yetersiz hissetmesine neden oluyor. Yöneticileriniz karşısında da sizleri zor durumda bırakan bu dikkat dağınıklığını nasıl ortadan kaldırabilirsiniz? İşte odaklanmayı arttıracak 5 etkili yolu sizler için derledik:

1-Dikkatinizi Dağıtan Konuları Not Edin

Çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra zihniniz, bir konuya aniden takılabilir. Bu durumda o konuyu kovmak yerine elinize bir kâğıt kalem alarak aklınızdan geçenleri yazıya dökün. Somut bir hale getirdiğiniz düşüncelerinizi, ne zaman ve nasıl çözüme kavuşturacağınızla ilgili ise küçük notlar almanızı öneririz.

2-İşinizi Tamamlayabilmek için Kendinize Ödül Verin

İşe başlamadan önce ilk adımda kendinizi zorlamayacak bir süre belirleyin. Bu süreyi başarıyla tamamladığınızda ise kendinizi nasıl ödüllendireceğiniz (örneğin: kahve) hakkında düşünerek çalışmaya gayret edin. Böylece aklınızı kurcalayan etkenlerden sıyrılıp yapmanız gereken işi kolaylıkla halletmiş olacaksınız. Belirlediğiniz süreyi belli aralıklarla artırarak ise odaklanma sorununuzu adım adım ortadan kaldırabilirsiniz.

3-Güvendiğiniz Bir Arkadaşınıza Yaptıklarınızı Anlatın

Üstteki maddede bahsettiğimiz, her gün düzenli olarak yapacağınız bu odaklanma çalışmasını güvendiğiniz ve sizi destekleyen bir kişiye anlatın. Haftada bir gün toplam 10 dakika olmak üzere arkadaşınızla yapacağınız bu görüşmeyle daha motive olduğunuzu hissedeceksiniz. Çünkü egzersizlerinizi anlatırken başarmanın da vermiş olduğu tatmini yaşayacaksınız. Bu alıştırmalarla bir konuya odaklanmak zaman geçtikçe sizin için gittikçe kolaylaşacak.

4-E-maillerinizi Sık Sık Kontrol Etmeyin

Çalışanlar olarak yoğun bir mail döngüsü içerisinde oluyoruz. Ancak belli saatler yerine mail kutusunun sık sık kontrol edilmesi işin takibini yapmaktan daha çok bir takıntı halini almış oluyor. Bu nedenle gereksiz yere dikkatinizi dağıtan o her maile bakma isteğine karşı koymaya gayret edin. Molalarınızın birkaç dakikasını veya günün belli saatlerini posta kutunuzu kontrol etmek için ayırın.

5-Gözlerinizi Dinlendirin

Günün ilk saatlerinin verdiği enerji, öğle yemeğinin ardından kapılan rehavetle birlikte düşmeye başlar ve “Ben şimdi ne yapacaktım?” cümleleri kurulur. İşte tüm bu belirtiler, mola vermeniz gerektiğinin habercisi durumunda oluyor. Gün içerisinde 15-20 dakika gözlerinizi kapatarak ve dış dünyadan soyutlanarak kendinizi dinlendirin. Bu uygulamayı daha önce yapmış olanlara ise Thomas Edison, John F. Kennedy ve Napolyon’u örnek verebiliriz.