29 Temmuz 2020

Hayatınıza Anlam Katacak Dört Sessiz Bilge

HAYATINIZA ANLAM KATACAK DÖRT "SESSİZ BİLGE"
Hayatın tümsekleriyle başa çıkmamıza yardımcı olacak ilhamı, doğadan almamız mümkün. Eğer yeterince bakarsak, bazen yanından öylece geçip gittiğimiz "sessiz bilgeler" bize yaşama dair fazlasıyla ipucu verecektir.
Sizler için seçtiğim sessiz bilgeleri detaylarıyla keşfetmeye hazır mısınız?


BANYAN AĞACI


"Kendi Yolunuzun İzini Sürün"
Başarıya giden yol çoğu zaman birden fazladır ve hepimizin aynı yolu izlemesine gerek yoktur. Bu sıra dışı banyan ağacının hayata tutunuşu yerden değildir. Başka bir ağacın yarığında bir epifit olarak ortaya çıkar, çevresindeki su ve besinleri ele geçirir. Hareketlenmeye başladığında ise köklerini doğrudan dallardan yere indirir. Gerçekten de bir ağaca dönüşmenin birden fazla yolu var. 

Nerelerde görülür: Banyan ağacı en fazla Hindistan ve Güney Afrika yetişir. Ülkemizde ise Akdeniz bölgesinde banyan ağacı örneklerine rastlanır.
 


EJDERHA KANI AĞACI 

"Faklı olmak güzeldir"
Kendimiz olabilecekken neden herkes gibi olalım ki? Dinozorlar şemsiye kullanmış olsaydı, ejderha kanı ağacı gibi gözükeceklerdi. Kalın ve uzun gövdesinin üstünde, yapraklarının hepsi sisin içinden su almak için kümelenip tepede toplanır. Kabuğuna küçük bir çentik atarsanız, ağaçtan kıpkırmızı bir reçine sızar. 1600'lerde bu reçineler kurutulup sihirli özellikleri olabileceğinin düşünüldüğü Avrupa'ya ithal edilirdi. Ejderha kanı ağacı bize sesleniyor: Tuhaf olmak gayet havalı bir şey. 

Nerelerde görülür: Arap Denizi’nde bulunan Sokotra Takımadaları’na özgü bir ağaç türüdür. 



SEVE BLEUE

"Kontrol edemeyeceğiniz şeyler için endişelenmeyin"
Hayatta değiştirebileceğimiz şeylerin yanı sıra bir de üstesinden gelmek zorunda olduğumuz şeyler vardır. Örneğin bir yığın zehirli metal üzerinde yaşadığınızı fark etseniz endişelenmeniz muhtemeldir. Fakat sève bleue yaşadığı Yeni Kaledonya'da topraktaki yüksek nikel konsantresiyle başa çıkmak için son derece akıllıca bir çözüm buldu. Nikeli kendi özsuyunda zararsız bir halde saklamak için sitrik asit kullanır ve onu maviye çevirir. Canınızı sıkan bir şeyi değiştiremediğinizde onunla yaşamanın bir yolunu bulmak, endişelenmekten çok daha kazançlıdır. 
Nerede görülür: Yeni Kaledonya'ya özgü bir yağmur ormanı ağaç türü olarak Melanezya ada öbeği içerisinde örneklerine rastlanır.
 

AÇAİ PALMİYESİ

"Hayat küçük sürprizlerde saklıdır"
Küçücük, latif bir davranışla karşılaştığınızda bütün gününüz güzelleşmiş gibi hissettiniz mi hiç? Küçük eğlenceler ve onları paylaşmak, daha mutlu bir hayatın sırrıdır. Açai palmiyesine bakalım: Amazon yağmur ormanlarının karmaşık ekosisteminin tam ortasında büyür ve sevgiyi paylaşmayı kendine misyon edinir. Etkileyici poleni ile 200'den fazla farklı türde böceği kendine çeker, koyu mor rengindeki besleyici ve güzel meyvelerinden bir sürü kuş, sürüngen ve güzel şeyler arayan canlılar akşam yemeği olarak faydalanır.

Nerelerde görülür: Güney Amerika yağmur ormanlarına özgü bir ağaç türüdür. Ancak amazon nehrinin geniş halicinde de organik koşullarda yaygın olarak yetiştirilmektedir.


Ağaçlar, yanından öylece geçip gittiğimiz şeylerden çok daha fazlasıdır. Kısa bir süre önce keşfettiğim ve baş ucu kitabı olarak yanımdan ayırmadığım Liz Marvin’in "Sessiz Bilgeler"adlı kitabı doğaya karşı içimde var olan sevgiyi ve saygıyı artırıp, yaşama dair pozitif tutum geliştirme noktasında bana ilham verdi. Doğayı seviyorsanız; ağaçlara dair birçok fikri bu kitaptan alabilir, farkındalığınızı artırabilirsiniz. Pozitiflik; paylaştıkça çoğalan, çoğaldıkça büyüyen bir enerjidir. Tıpkı açai palmiyesinin karmaşık ekosisteminde büyüyüp, sevgiyi paylaşmayı kendine misyon edinmesi ve bunun doğaya yansımaları gibi.. 
Bir ağaç ölümünü sezdiğinde bütün enerjisini toplayıp bu enerjiyi son kez tohum üretmek için depolar. Doğa her zaman vericidir; koşulsuz ve beklentisiz.  
Ne bilgedir doğa!
Hayatınıza pozitif dokunuşlar katması dileğiyle..


Sema Köksal 
Lisanslama Uzman Yardımcısı