18 Aralık 2019

Etkili Bir Sunum Nasıl Yapılır?

İster küçük bir gruba ister yüzlerce kişiden oluşan bir topluluğa, hangi kitleye olursa olsun sunum yaparken dikkat etmeniz gereken önemli püf noktaları var. Biz de yardımcı olacağını düşündüğümüz 5 noktayı sizler için derledik.

Sunumdan önce kendinizi tanıtın.

Bazı konuşmacılar, dinleyiciyi konuya hazırlamadan ilk slaytı hemen anlatmaya başlayabiliyor. Ancak kendinizden bahsedeceğiniz ufak bir girişle, hem dinleyiciyi sunuma ısındırmış olacak hem de kendinizi tanıtmanın verdiği rahatlıkla heyecanınızı yenmiş olacaksınız. Örneğin 20 dakikalık bir sunum için 1-2 cümle söylenebilir.

Slaytları numaralandırın.

Sunumu hazırlarken her bir sayfaya o anki slaytı ve toplam sayıyı gösterecek örneğin 7/15 şekilde numara verin. Bu yöntem sayesinde sunumun ne kadar süreceği veya konunun detaylarına girilip girillmeyeceği hakkında hitap ettiğiniz kitleye bir fikir verebilirsiniz.

Süresi 20 dakika olacak şekilde sunum hazırlayın.

Araştırmalara göre, bir insanın herhangi bir sunumu odaklanarak dinleme süresi 20 dakika. Bu nedenle yapacağınız sunumu, dinleyicilerin ilgisini dağıtmayacak şekilde ayarlamaya özen gösterin. Gereğinden uzun ve görsel, grafik vb. argümanlarla desteklenmemiş slaytlar, kitleyi sıkabilir.

Slaytlarda konunun sadece ana hatlarından bahsedin.

Her bir detayın slaytta yer alması, konuşmacının konuyu tam bilmediği veya slaytın kendisini sunacak bir kişiye ihtiyacı olmadığı algısını kitlede yaratabilir. Bunu önlemek için konunun ana hatlarını slaytta belirtip ayrıntıları aldığınız ufak notların yardımıyla sözlü ifade edin.

Sunum yaparken heyecanınızı hissettirin.

Bir topluluk önünde konuşmak, bu konuda tecrübeli olup olmadığına bakılmaksızın her insanı heyecanlandırır. Bu heyecanı ise belli bir seviyede tutarak dinleyiciye yansıtmaktan asla çekinmeyin. Sunum sırasında heyecanlı olduğunuzu paylaşabilir, kitleye bu pozitif enerjiyi aktarabilirsiniz.