12 Ağustos 2020

Etkili Bir Network Oluşturmanın 5 Yolu

Network, markanızı büyütmeniz veya kişisel kariyerinizi geliştirmeniz için birçok insanla tanışma ve fikir alışverişinde bulunma olarak tanımlanabilir. Network sayesinde hedefinize bağlı olarak yeni müşterilere ulaşabilir veya çevrenizi genişleterek referanslarınızı artırabilirsiniz. Bunların yanı sıra size ortaklık kurmak, iş anlaşması yapmak gibi fırsatlar da sunar. Peki, etkili bir network ağı nasıl kurulur?

Kendinizi Tanıyın

“Kendini tanımak” etkili bir network oluşturmanın ilk kuralıdır. İnsanlarla tanışmaya başlamadan önce güçlü yönlerinizi bilmeniz gerekiyor. Güçlü olduğunuz yönleri bulmaya çalışırken ise özellikle sizi diğer insanlardan farklı kılan yanları düşünün. Belirlediğiniz bu becerileri çeşitli eğitimler veya seminerler aracılığıyla geliştirmenizi öneririz. Böylece yeteneklerinizi karşınızdaki insanlara yansıtarak onların güvenini kazanabilirsiniz.

Amacınıza Hizmet Eden Belirli Organizasyonlara Gidin

Konferanslar, seminerler ve fuarlar gibi organizasyonlar, yeni insanlarla tanışabileceğiniz en uygun ortamı size sunar. İnsanlarla tanışmak için başkalarını bölmemek adına bu programlara özellikle daha erken gitmenizi tavsiye ederiz. Tabii, her etkinliğin network kurmak için uygun olmadığını da unutmayın. Bu nedenle etkinliklere katılmadan önce konuşmacılar listesine bakıp network kurmak için programda gerekli boş zamanların olup olmadığını mutlaka inceleyin.

Tanımadığınız Kişilerin Yanına Oturun

Network oluşturmanın amacı insanlarla iletişim kurmaktır. Daha önce tanışmadığınız kişilerin yanına oturarak bu iletişimin ilk adımını atabilirsiniz. Böylece doğal bir akışla ilerleyen tanışmalar gerçekleştirebilir, insanlara kendinizi ve işinizi anlatarak bağlantılarınıza bu kişileri de katabilirsiniz. Network etkinliklerinde deneyim ve bilgi paylaşmak amaçlandığı için yalnız duran insanlarla da sohbet etmekten çekinmeyin.

Sorular Sorun ve Dinleyin

İnsanlar, başkalarını dinlemekten daha çok konuşmayı severler. Bu nedenle karşınızdaki kişileri daha iyi tanımak ve aranızdaki ilişkiyi güçlendirmek için onlara sorular sorun. Verilen cevapları dikkatli bir şekilde dinlemeniz ve ilginizi belli etmeniz kendinizi anlatırken onların da aynı tavrı göstermesini sağlayacak faktörlerden biri. Çünkü söylenenler her zaman hatırlanmasa da insanlar, kendilerini nasıl hissettirdiğinizi asla unutmaz.

Network Kurduğunuz Kişilerle İletişime Devam Edin

Tanıştığınız insanlara önemli günlerde mesaj atarak veya merak ettiğiniz farklı bir konuyu sorarak kendinizi her zaman hatırlatmanızda oldukça fayda var. Yüz yüze iletişimin mümkün olmadığı durumlarda sosyal ağlar ile kişilere ulaşmak aradaki ilişkinin taze kalmasını sağlayacaktır. Paylaştığınız konuların sadece işle ilgili olmamasına da özen gösterin. Sosyal medya araçları sayesinde aynı üniversite, aynı hobi gibi ortak noktalarınızı bulabilirseniz konuşmak daha kolay olabilir.