08 Ağustos 2018

Beş Adımda Etkili Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

Etkili bir özgeçmiş; hayalinizdeki işe bir adım daha yaklaşmak, kariyer anlamında kendinizi doğru bir şekilde ifade edebilmek için en iyi araçtır. Direkt olarak işe alınmanızı sağlamasa da, iş görüşmesine davet edilme şansınızı yükseltecektir . Daha da önemlisi, özgeçmiş inceleme konusunda uzmanlaşan işveren temsilcileri, 15-20 saniye göz attıktan sonra kişinin görüşmeye davet edilip edilmeyeceği konusunda kararını veriyor. Bu kadar kısa süre içerisinde işveren temsilcisinin dikkatini çekebilmek için başarı hikâyenizi ve yetkinliklerinizi en etkili şekilde anlatmanız gerekmektedir. Biz de sizler için, etkili bir özgeçmiş hazırlamanız için gereken 5 önemli noktayı derledik.

Özgeçmişin Amacı

Özgeçmişin hayatınızı hikâye tadında anlatacağınız bir platform olmadığını unutmamalısınız. Vurguladığınız noktalar, daha çok pozisyonun gerekliliklerine yönelik olmalıdır. Elinizde genel bir özgeçmiş bulunsa da, farklı pozisyonlar için  üzerinde birkaç değişiklik yapmalısınız. Pozisyona yönelik özgeçmiş hazırlamadan önce, başvuracağınız şirketi ve pozisyonu iyice araştırmalısınız.

Özgeçmişin Niteliği

Özgeçmişin uzunluğu konusunda kesin bir kural bulunmasa da, çeşitli araştırmalar 2 sayfayı aşanların  işveren temsilcilerinin dikkatini daha az çektiğini göstermiştir. Rahat okunabilir puntolar, fontlar ve kendinize özel hazırlayacağınız bir şablonla işveren temsilcisinin dikkatini daha çok çekebilirsiniz. İletişim bilgilerinizi özgeçmişinizin en görünür yerinde eksiksiz ve doğru bir şekilde paylaşmak, işverenlerin size daha kolay ulaşmasını sağlayacak ve mülakata çağrılma olasılığınızı da arttıracaktır. Özgeçmişinize resmi bir fotoğrafınızı da muhakkak dâhil etmelisiniz ve en üst kısma yerleştireceğiniz bu fotoğrafın arka planı da oldukça sade olmalıdır.

Eğitim&İş Tecrübeleri

Geçmişteki eğitim ve iş tecrübeleriniz işverenler için çok büyük bir önem arz etmektedir. Mezun olduğunuz okul veya hala devam eden eğitimizin bilgilerini ve geçmiş iş tecrübelerinizi ters kronolojik sıra ile yani sondan başlayarak özgeçmişinizde bulundurmalısınız. Eğitiminizi dereceyle bitirmişseniz, aldığınız önemli bir ödül varsa özgeçmişinizde buna da yer vermeniz rakiplerinizin önüne geçmeniz için size yardımcı olacaktır. Eğitim ve iş geçmişinize değinirken, başlangıç ve bitiş tarihlerini belirtmeniz de oldukça önemlidir. Geçmiş iş tecrübelerinize değinirken, iş tanımınızı ve çalıştığınız kuruma nasıl bir katkıda bulunduğunuzu da  aktarmanız, işveren temsilcilerinin sizin hakkınızda daha detaylı bilgiye ulaşmasına olanak sağlayacaktır.

Değer Katan Nitelikler

Katıldığınız eğitimler, seminerler ve almış olduğunuz sertifikalar rakiplerinizin bir adım önüne geçmenizi sağlayacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise başvurduğunuz işin gerektirdiği seminer ve eğitimlere yer  vermek.  Özgeçmişinizi inceleyecek kişinin vaktinin kısıtlı olduğunu da unutmadan mümkün olduğunca hedefe yönelik konulardan  bahsetmelisiniz. Yabancı dil ve bilgisayar bilginize de değinmelisiniz. Bilgisayar bilginiz hakkında detay verirken, pozisyonun gerektirdiği programları belirtmeniz yeterli olacaktır.Uluslararası geçerliliği olan bir sınav sonucu alınan belgeye sahipseniz, puanınızı da eklemeyi unutmayın.

Ön yazı

Nasıl ki kitap alışverişi yaparken ön yazısını okuyarak kitap hakkında genel bir yargıya varıyorsak, siz de hazırlayacağınız bir ön yazı ile kendinizi daha iyi anlatabilirsiniz. Özgeçmişinizin kısa bir özetini yapmaktansa, ön yazınızda işveren temsilcisinin ilk bakışta dikkatini çekecek bilgilere yer vermelisiniz. Mümkünse mülakata davet edecek işveren temsilcisinin şahsına, eğer bilgilerine ulaşamadıysanız İnsan Kaynakları Birimine hitap edecek bir dil kullanmalısınız.

Yukarıdaki adımları takip ederek etkili bir özgeçmişe sahip olabilir ve hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Hepinize iş arama sürecinde başarılar diliyoruz!