Bu fotoğraf ve üstüne yazılmış bir güzel söz vesile oldu bu satırlara. Sanırım birkaç ay önceydi, bir spor salonunun duvarını süsleyen ve gelip geçenlere bakışlarıyla adeta meydan okuyan bu fotoğraf dikkatimi çekti. Tüm zamanların gelmiş geçmiş en iyi boksörü unvanıyla anılan Muhammed Ali'nin zafer anlarından birinde çekilmiş bu fotoğrafın üzerinde şunlar yazılıydı: 'Egzersizler sırasında tekrarları asla saymam. Sadece acımaya başladıktan sonrakileri sayarım. Çünkü tek işe yarayacak olanlar o acıtanlardır' İlk okuduğumda oldukça etkilendiğimi söylemeliyim, kendi kendime bu efsanevi sportif başarının sahibinden öğreneceğimiz çok şey var dedim. Sonra birlikte çalışmaktan büyük keyif duyduğum yeni mezun arkadaşlarıma bu güzel sözden yola çıkarak neler tavsiye edebilirim diye düşündüm, bu fotoğrafın aklıma düşürdüklerini yazmak da bugüne nasip oldu.
Sıradan bir efor ve gayretle ancak sıradan bir boksör olunabilir. Dünyanın ayakta alkışladığı Muhammed Ali gibi efsanevi bir boksör olabilmek ise ancak sıra dışı bir efor ve azimle olabiliyor. Ünlü boksör kendi başarısının sırrını bu güzel ifadeyle açıklamış, peki bizler profesyonel kariyerimize başladığımız ilk günden bugüne sınırları ne kadar zorlayabildik? Sıradan bir boksör olmayı mı tercih ettik yoksa en iyilerden olabilmek için sınırları zorlamayı mı? Geriye dönüp baktığımızda belki pek çoğumuz 'yıllarımızı bol keseden hesapsızca harcadığımızı' düşünüyor olabiliriz, ya da 'aslında daha iyisini yapabilirdim' diye hayıflananlardan da olabiliriz. Bu pişmanlık ve hayıflanmalar geride kalan yıllarımızı geri getirmeyeceği için belki ardımızdan gelenlerin sınırları zorlaması, sıra dışı başarıyı yakalaması için onlara deneyimlerimizi paylaşarak ve elimizden geldiğince koçluk yaparak yardımcı olabiliriz. Gayem "bir kariyer koçluğu" veya "bir bilen" ya da "çok bilen" rolüne soyunmak da değil fakat belki 'bana damdan düşen birini getirin' diyen Nasreddin Hoca misali anlattıklarımız, deneyimlediklerimiz, gözlemlerimiz, sıraladığımız naçizane tavsiyeler kariyer yolculuklarına yeni başlamış genç kardeşlerimize faydalı olabilir.
Umarım bu naçizane kırık dökük tavsiyeler işin asıl uzmanları dururken sergilenmiş bir hadsizlik veya uzmanlık alanı ihlali olarak algılanmaz. Bu konularda kendimi dinlenmeye değil dinlemeye, öğrenmeye ihtiyacı olan biri olarak gördüğümü de söylemek isterim. İş hayatına yeni adım atmış arkadaşlarımıza bir nebze faydalı olacaksa eğer gelebilecek olumsuz eleştirilere katlanmaya da değer doğrusu. Olumlu-olumsuz yorumlarınızla siz de bu iyi niyetli çabaya katkıda bulunabilirseniz belki hep birlikte faydayı ziyadeleştirmek mümkün olabilir.
Yazıyı efsanevi boksörün bir diğer güzel sözüyle bitirelim.
"Çalışmanın her saniyesinden nefret ediyordum ama kendime hep "Dayan!" diyordum. Bugün çalışacağım ve ömrümün sonuna kadar bir şampiyon olarak yaşayacağım."